Wednesday, November 4, 2009

Multimedium enligt Elsom-Cook

I föregående inlägg diskuterades vad ett medium är. Men vad är då ett multimedium? Vår gode vän Mark Elsom-Cook har ett svar på detta också:

"Multimedia is the combination of a variety of communication channels into a co-ordinated communicative experience for which an integrated cross-channel language of interpretation does not exist."

Alltså:

"Multimedia är en kombination av en mängd olika kommunikationskanaler i en samordnad kommunikativ upplevelse, för vilken det inte finns ett integrerat kanalöverskridande tolkningsspråk."

Tunga grejer, men inte så svårt egentligen. Man skulle kunna säga att multimedia är flera kanaler som satts samman till någonting som den enade menigheten inte ser som ett etablerat medium. Inte än i alla fall.

Som exempel kan man säga att en flashig webbsida och en cd-romskiva är multimedia. De innehåller olika delar som text, bilder, videor, musik etcetera och eftersom vi tolkar varje kanal för sig så är det ett multimedium. Det är ännu inte vedertaget som ett medium, utan som flera, och det finns ännu inte något kanalöverskridande tolkningsspråk för dylika produkter.

Så det är ett multimedium. Flera kanaler och modaliteter som ännu inte ses som ett medium av allmänheten, utan som tolkas som ett multimedium.

No comments: